⇦ Naar Fysiotherapie Naar Psychologie ⇨

CONTACT INFORMATIE

A: Merijntje Gijzenstraat 3-e
    4906 EA Oosterhout (NB)
T: 0162 - 461998 

E: fysio@vangurp-mertens.nl

KvK: 58663711

OPENINGSTIJDEN

Maandag 07.00 - 21.00 uur
Dinsdag 07.00 - 20.30 uur
Woensdag 08.00 - 21.00 uur
Donderdag 07.00 - 20.30 uur
Vrijdag 07.00 - 19.30 uur

 

AANMELDEN

NIEUWS

 

 

 

 

 

 

  

 

 

     

 

                              

 

 

 

 

 

Wat is psychosomatische fysiotherapie?

 

Bij gezondheidsklachten zonder duidelijk lichamelijke oorzaak wordt vaak snel gedacht aan een psychisch probleem. Terwijl er toch duidelijk lichamelijke symptomen zijn. Veel mensen vinden dit verwarrend en gaan van arts naar arts om antwoord te krijgen op hun vragen. Vaak zonder, of slechts tijdelijk, bevredigend resultaat. Ook kan het voorkomen dat mensen met een (aangetoonde) chronische ziekte daar niet goed mee om kunnen gaan. Ze gaan bijvoorbeeld over hun grenzen heen, of doen juist te weinig uit angst voor overbelasting.

 

We spreken in beide bovengenoemde gevallen van psychosomatische klachten: lichamelijke klachten waarbij psychische en sociale factoren een rol spelen. De hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut kan hierbij een groot verschil maken.

 

Een psychosomatisch fysiotherapeut heeft als aanvulling op de opleiding tot fysiotherapeut de specialisatie psychosomatische fysiotherapie gevolgd, en is daarmee geschoold in het behandelen van klachten die samenhangen met stress, en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor geen direct lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Meer dan de niet daartoe gespecialiseerde fysiotherapeut heeft de psychosomatisch fysiotherapeut aandacht voor zowel de geestelijke als de lichamelijke aspecten die het welzijn van mensen beïnvloeden. Vaak blijkt dat er sprake is van een verstoring van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid, en tussen spanning en ontspanning. De psychosomatisch fysiotherapeut helpt de cliënt weer in evenwicht te komen,  door middel van uitleg over het ontstaan en voortbestaan van de klachten, oefeningen, en het bespreken daarvan gerelateerd aan de klacht en de hulpvraag.

 

Psychosomatische fysiotherapie beoordeelt klachten dus vanuit de visie dat het lichaam (soma) en de geest (psyche) een onafscheidelijk duo zijn. Ook in de behandeling worden zowel het lichaam als de geest vanuit deze visie betrokken.

 

Voor welke klachten kunt u naar een psychosomatisch fysiotherapeut?

 

Klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, waarbij sprake is van:

  • chronische pijnklachten;
  • chronische vermoeidheid;
  • (te) lang aanhoudende lichamelijke klachten;
  • onverklaarde klachten;
  • depressie en/of angststoornissen;
  • burn-out.

 

Goed om te weten:

  • wanneer als aanvulling op psychosomatische fysiotherapie psychologische begeleiding gewenst is, dan is dat mogelijk binnen de praktijk bij Joëlle Mertens (gezondheidspsycholoog, cognitief gedragstherapeut, EMDR practioner, fysiotherapeut);
  • er is een nauwe samenwerking op het gebied van psychosomatiek met diverse andere zorgverleners in Oosterhout via de huisartsen en hun praktijkondersteuners GGZ (POH-ers GGZ).

 

Psychosomatische therapeuten bij Fysiotherapie Van Gurp & Mertens:

  • Jasper Willemse: fysiotherapeut en psychosomatisch fysiotherapeut.

 

Voor meer informatie over psychosomatische fysiotherapie: www.psychosomatischefysiotherapie.nl